Professioneel netwerken: ik ben lid van een sekte!

2013. Ik ben nog in loondienst en zit bij een reclamebureau om een campagne te bespreken. We hebben het over een netwerkorganisatie die in opkomst is: BNI. De eigenaresse moet er helemaal niets van weten. “Het lijkt wel een sekte! Je moet elke week aanwezig zijn en als je niet kunt, moet iemand anders je plaats innemen. Uit elke branche mag maar één iemand lid zijn. En je moet elkaar aanbevelingen geven, anders vlieg je er uit.” Ik heb geen flauw idee hoe een sekte eruit ziet, maar dit klinkt inderdaad alsof je behoorlijk toegewijd moet zijn.

Stoer zijn

2014. Ik heb mijn baan opgezegd en ben fulltime bezig met Buro Staal. De man van een teamgenoot (korfbal) is lid van BNI.

Oh ja, die sekte. 

Ik ben er nog nooit geweest, toch heb ik mijn oordeel al klaar: ik vind het niks. Maar als ik zo bevooroordeeld ben, moet ik ook zo stoer zijn om een keer te gaan kijken. Dus als hij me vraagt om mee te gaan, zeg ik volmondig “Ja”.

Om 6.15 uur staat hij voor de deur. Want de meeting begint om 07.00 uur en daarvoor kan er alvast genetwerkt worden. A ha. Oké. Natuurlijk joh, geen punt. Pfff …

Wat ik er van vond? Samenvattend: veel mannen, superstrakke agenda, mega lekker ontbijt, allerlei verschillende ondernemers, na 1,5 uur ben je weer klaar, 35 ondernemers leren kennen, met overslaande stem mijn eigen verhaal gedaan (eng!), stuiterend naar huis. Gaaf!

Lid van de sekte

2016. Ik ben inmiddels twee jaar lid van ‘de sekte’. Al twee jaar lang gaat elke dinsdagochtend om 5.20 uur mijn wekker en vertrek ik om 06.20 uur om te gaan netwerken. Als ik niet kan, vraag ik een andere ondernemer of BNI-lid om me te vervangen. En als een ander lid niet kan, ga ik hem of haar vervangen. Ik probeer aanbevelingen te verzamelen voor mijn mede-chapterleden. En ik spreek regelmatig met andere BNI-leden af om elkaar beter te leren kennen.

Geen borrels waar je ongegeneerd met visitekaartjes strooit, maar aan het einde van de avond al niet meer weet wie wat deed. Waar mensen alleen maar iets van je willen, maar je bijna nooit iets geven. Nee, ik heb het over professioneel netwerken.

Door BNI is mijn netwerk enorm uitgebreid, er zijn mooie samenwerkingen ontstaan, ik heb hele fijne ondernemers leren kennen met wie ik kan sparren, er is een mastermind groep ontstaan en ik heb mooie opdrachten binnengehaald. Op Facebook zie ik dat steeds meer ondernemers die ik volg ook lid worden. Ook zij kunnen zich vinden in de missie van BNI: geven loont.

Persoonlijke ontwikkeling

Maar wat BNI me vooral gebracht heeft, is persoonlijke ontwikkeling. Andere chapters bezoeken, mijn verhaal voor een ruimte vol vreemden vertellen, kennis maken met nieuwe mensen, in 60 seconden kunnen vertellen wat ik doe en wat ik voor een ander kan betekenen, trots zijn op mijn bedrijf.

Een meeting wordt altijd begeleid door een voorzitter. Onze voorzitter was de afgelopen twee weken met vakantie. Ik heb zijn rol die twee weken overgenomen. Twee keer 1,5 uur een meeting voorzitten met 20 ondernemers. Zonder overslaande stem, met plezier. Er mijn eigen stempel op proberen te drukken. Binnen de tijd blijven. En trots beseffen dat ik dit kan. Uit mijn comfort zone komen en gewoon doen.

Geen reclame

Nee, dit is geen reclameverhaal. Ik ga je niet overhalen om een keer met me mee te gaan of om lid te worden. Je hoeft niet opeens fan te worden van BNI. En als ik vertel dat ik lid ben, mag je nog steeds gniffelen en me voor gek verklaren.

Wat ik je wel duidelijk wil maken is dat je netwerk enorm belangrijk is. Het is een van de meest waardevolle dingen die je als ondernemer hebt. Besteed er dus aandacht aan, steek er tijd in en geef het liefde.

En als je beoordeeld bent, durf er dan ook voor open te staan om te ervaren dat je oordeel misschien niet helemaal klopt. Er kan zomaar een hele nieuwe wereld voor je open gaan.

Investeer jij al in je netwerk?