Ik zei ‘nee’ tegen € 3000 en het voelde top

Een maand voor mijn vakantie werd ik gebeld door een Engelstalige ondernemer die in Nederland actief is. Hij wilde een nieuwe website laten bouwen. Telefonisch bespraken we zijn wensen en hij mailde me nog wat extra informatie toe. Ik beloofde hem een offerte te sturen en dook in zijn huidige website om de functionaliteiten te bekijken. De volgende dag mailde ik hem de offerte en een planning.

Ik had drie maanden voor het traject uitgetrokken. Hij had haast en gaf me twee weken. Bij mij gingen direct alle alarmbellen rinkelen. Toch ging ik naar het gesprek waar hij me voor uitnodigde. Omdat ik altijd de neiging heb te verdwalen in ‘de grote stad’, ging ik op tijd weg, maar toch kwam ik te laat. Drie minuten nadat we afgesproken hadden, belde hij al. Of ik het kon vinden.

Uhmm nou nee, niet echt.

Of ik toch even op wilde schieten, want hij had niet zo veel tijd. Fijn. Met behulp van Google Maps vond ik de bestemming, maar ik was wel een kwartier te laat. Balen. Hij had nog een half uur de tijd. Snel praten dus.

Ik moest maar even kijken

Binnen een aantal minuten was me al duidelijk dat hij veel meer wilde dan hij oorspronkelijk vertelde. Er bleken allerlei externe systemen aan de website gekoppeld te zijn. Dat wilde hij in de nieuwe site ook. Of de functionaliteit van die systemen moest in de website zelf gebouwd worden. Ik moest maar even kijken. En of er nog wat van de prijs af kon, want hij vond het toch wel een beetje duur. Terwijl mijn offerte slechts de helft bedroeg van de andere twee offertes die hij al gehad had.

Ik vraag hem waarom hij zo’n haast had. Hij antwoordde dat hij eindelijk de knoop doorgehakt had om een nieuwe website te laten maken. En als hij eenmaal zo’n besluit heeft genomen, moet het ook gelijk geregeld worden. Het liefst gister. Prima, maar ik vond het geen plausibele reden om me twee weken voor mijn vakantie nog helemaal uit de naad te gaan werken. We rondde het gesprek af met de belofte dat ik een aangepaste offerte zou maken.

Dit moet ik niet doen

In de auto naar huis, wist ik het al. Dit moet ik niet doen. Toen ik de volgende dag een whatsappje van hem kreeg of de offerte al klaar was, wist ik het zeker.

Ik wil deze opdracht niet.

Twee keer eerder heb ik een opdracht aangenomen die ik achteraf niet aan had moeten nemen. Beide ondernemers liet ik keer op keer over mijn grenzen gaan. Met de een is het uiteindelijk nog redelijk goed gekomen, de ander hoop ik nooit meer tegen te komen. Ik weet niet of ik toen vooraf geen signalen kreeg of dat ik ze hem genegeerd, maar nu voelde ik vooraf al dat deze ondernemer niet bij mij paste. De haast, de druk, de wisselvalligheid, het afdingen op de offerte. Alles bij elkaar gaf het me geen goed gevoel. En dus mailde ik hem.

Ik mailde hem dat ik veel over zijn project had nagedacht en dat ik er niet mee door wilde gaan. Dat ik niet zeker wist of ik genoeg kennis had om de nieuwe website te kunnen bouwen in zo’n kort tijdsbestek. Dat hij beter een ander bureau kon zoeken, maar dat ik het project eventueel wel kon begeleiden. Ik vond het enorm spannend om dit te doen. Was bang dat hij boos zou worden of lelijk zou reageren. Maar ik wist dat ik niet anders kon en probeerde dit zo netjes mogelijk te verwoorden, met alle respect voor de ondernemer.

Hij mailde terug. Eerst even een paar keer diep ademhalen voor ik zijn e-mail opende. Of ik het wel kon doen als de sites in fases opgeleverd mocht worden en als hij de deadline twee weken naar achter schoof. Even moest ik lachen. Zeg ik een keer nee, probeert hij me alsnog over te halen! Dat streelde mijn ego.

Ik mailde terug dat dat niets uitmaakte, omdat ik in die twee extra weken op vakantie was. Ik benadrukte nogmaals dat ik het project wel kon begeleiden.

Hij zou er over nadenken.

Ik heb nooit meer iets van hem gehoord.

Heerlijke vakantie

Ik zei dus net voor mijn vakantie ‘nee’ tegen een opdracht van € 3000. Voor sommigen misschien een klein bedrag, voor mij heel veel geld. Maar ik ben zo blij dat ik het gedaan heb! De twee weken voor mijn vakantie heb ik drie lopende projecten af kunnen ronden. Ik had tijd om mijn administratie bij te werken, werk over te dragen en alvast wat voorbereidende e-mails voor na mijn vakantie te sturen.

Normaal gesproken moet ik de eerste paar dagen van mijn vakantie altijd even ‘aarden’, loskomen van mijn werk en in de vakantiestemming komen. Als ik ‘ja’ had gezegd, zou dat zeker weer het geval zijn geweest. Maar nu zat de stemming er vanaf de eerste dag in. Ik heb een heerlijke vakantie gehad. En na mijn vakantie stonden er drie nieuwe aanvragen in mijn mailbox van ondernemers voor wie ik wel graag wil werken en die bij elkaar meer dan € 3000 opleveren.

Durf jij als ondernemer ‘nee’ te zeggen? Waar heb je ‘nee’ tegen gezegd? Of waar had je achteraf gezien ‘nee’ tegen moeten zeggen?